FACCEBOOK

STATIK PELAWAT

Jumlah Pelawat Semasa
Yang Menjenguk Laman Blog Ini
Berjumlah


Sejak
10 Mei 2008

Sekarang Nie

Orang Je
Tengah Usya-usya Blog nie

SUDUT ILMU

KAMBING BOER

1.Jurusan Pedaging
2.Warna Putih & Coklat Di Kawasan Leher & Kepala
3.Baka Asli Dengan Campuran Kambing European,Angora & Indian
4.Bertanduk Pada Jantan & Betina
5.Berat
  • Jantan:110kg-135kg

  • Betina:90kg -100kg

  • 6.Beranak
  • 3 kali Dalam Masa 2 Tahun

  • 7.Matang (Kebiasaannya)
  • Jantan:6 Bulan

  • Betina:10 –12 Bulan
  • KURSUS SANA-SINI

    MJ FATONAH SDN BHD

    Tarikh: 28 – 30HB MEI 2016
    Tarikh: 23 – 25HB JULAI 2016
    Tarikh: 27 – 29HB OGOS 2016
    Tarikh: 17 – 19HB SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 01 – 03HB OKTOBER 2016
    Tarikh: 05 – 07HB NOVEMBER 2016
    Tarikh: 03 – 05HB DISEMBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    KPD SABAH

    Tarikh: 26 - 28 JULAI 2016
    Lokasi: Ladang Ternakan Kambing KPD Kabang, Papar
    Bayaran: RM400

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    JPV Perak

    Tarikh: 12 MEI 2016
    Tarikh: 24 MEI 2016
    Tarikh: 31 MEI 2016
    Tarikh: 26 - 30 SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 26 - 27 OKTOBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini

    TANYA DR. VET ANDA?

    PENGIRAAN TARIKH KELAHIRAN

    Tarikh Kambing Mengawan

     
    BULAN: 
    HARI:
    TAHUN:




    MOBILE ON-LINE

    RADIO ON-LINE

    TV ON-LINE

    LAIN-LAIN KOMUNITI

    MUTIARA HATI

    "Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.Mereka itulah yang mendapat berkat yang sempurna dan rahmat daripada tuhan-Nya dan mereka itulah mendapat petunjuk" ~
    Surah al-baqarah (Ayat 155-157)

    *********************************

    " Apabila engkau melihat orang yang berilmu mencintai dunia, maka curigailah ia mengenai agamanya, kerana orang yang mencintai sesuatu ia akan menyibukkan diri dengan apa yang dicintainya itu" ~ Saidina Umar Al-Khatab

    *********************************

    Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:” Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”

    *********************************

    Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Allah akan melaknat pemakan riba, yang memberi makan, dua orang saksinya dan juru tulisnya.”

    KEMASKINI TERAKHIR

    17 JULAI 2016
    Pengunjung digalakkan menggunakan browser Mozilla Firefox untuk paparan yang lebih baik dan menghindarkan daripada adsense yang tidak diperlukan.

    Wednesday, August 20, 2008

    Siri Terjah Ladang : Agro Gemilang Farm

    Assalamualaikum semua, sebelum bertolak balik dari mengunjungi MAHA di Serdang, sempat saya singgah di Gemilang Farm yang mana Gemilang Farm menternak induk Boer Fullblood ataupun Cross. Tuan farm ni adalah tuan Azli yang sangat peramah. Untuk pergi ke Gemilang Farm tidak begitu sukar tetapi memandangkan saya tidak expert area tersebut terpaksalah menghubungi Tuan Azli beberapa kali untuk memastikan laluan yang betul ke tempatnya. 

    Sebelum kita ke Gemilang Farm, saya terlebih dahulu membuat temu janji dengan Tuan Azli. Ketika ini Gemilang Farm turut menawarkan sistem pawah kepada pelanggannya. Dengan sistem yang ada di Gemilang Farm membuat saya tertarik untuk menyertai sistem pawah kerana saya ketika ini masih tidak mempunyai kawasan dan kelengkapan untuk menternak kambing. Walau bagaimanapun saya akan pertimbangkan dahulu sebelum membuat keputusan. 


    Ok, kepada sesiapa berminat nak melawat Gemilang Farm boleh contact telefon bimbit Tuan Azli (012-3814200/013-2431000) atau boleh tengok blog Gemilang Farm. Next time saya akan update lagi untuk lawatan atau sesi terjah di kandang lain. Sekian. 

    Banner di Pintu Masuk Ladang


    Induk Boer Berebut Ketika di beri Pallet


    Gambaran Kandang di Ladang Gemilang




    Labels:

    MAHA 2008

    Selamat DatangJom P Ronda-ronda Ngan Trum Mcm ni Pun Syok Jugak
    Laman Ternakan
    Mesin Chopper di Booth Lazuli Sdn Bhd

    Assalamualaikum..rsnye br je aku update blog aku ni..tp kali ni aku nak update lagi coz ade perkembangan terbaru aku nak cite iaitu Maha 2008..Sume gambar yg dalam blog ni aku yang tangkap sendiri...Maknenya aku dah p Maha 2008 ari 2..Mmg syok gle aku p..Dalam perjalanan mcm2 aku tempoh..Meh aku kongsi story ngn korang sume..
    Start cuti skul ari 2,pada 16 Ogos 2008..kire2 kol 8 aku bertolak dari rumah...aku p ngn sorg je mmb aku naik kancil..aku g awai bukan apenye nak sampai sane jauh tu..maklum la umah aku dekat utara perak nk gerak p serdang..mau2 4 jam..Dah bertolak awai dah ok r..smp Kuala Kangsar masuk highway terus r p sane..Tapi yang kantoinye msuk highway ade story lawak r..aku ngn mmb aku sampai la hentian R&R Tapah..kat ctu kire p breakfeast r..lepas 2 nk gerak dah r p la isi minyak dlu..lepas isi minyak nk gerak..start2 kete x idup..Hah!! kantoi siot..perjalanan masih jauh kete lak x mau idup...aduh....................yang org2 kat shell 2 usya pelik r..aku ni dah segan gle dah...2 nasib xmau idup kat shell kene xmau idup kat tepi2 highway x ke lagi naya.,huhuhu..then mmb aku mintak la pekerja shell tlg tolakkan..alhamdulillah mau idup...kire bersyukur la pada tuhan n aku pn teruskan perjalan..
    Sebenonya aku x penah drive kete p kl..ni kire 1st time r..aku nak p serdang pn xtau sebenonya..just guna map je..tu pn xjpe jgk...pening2...last2 aku amik keputusan call tuan Azli AgroGemilang ty die jalan yng betul nak ke Maha..aahamdulillah dgn panduan yang dia berikan aku berjaya smp ke Maha jam 1 tengah hari..waktu 2 mmg syok la dah smp..kire cam aku dah berjaya r drive ke Maha n kire 1st aku p Maha...
    Ni aku nk story lak waktu kat Maha...sampai dah kol 1 tapi rs nak p melawat semuenye tp xsempat coz aku ade temujanji ngn tuan Azli..Elok dah smp nak nak r naik Trum..alih2 nak naik kene halau...hahahaha..sbb xde tiket..hehehe..aku pn satu p naik kat c2 xusya dah..pakai serbu je...hehehe..then p la maik tiket..mmg besar la tapaknya coz naik Trum pn rs lame..tp yg xsyoknye sistem Trum 2 dah cantik tp masih lemah cz bile Trum smp sume pakat berebut nak naik..kalo wat lorong untuk beratur kan bgs..bkn ape cian r kat ibu2 yang bwk ank kecil dan org tua..harap2 Maha akan dtg sistem Trum akan lebih baik..
    Aku p Maha sempat p satu laman jek iaitu laman ternakn..2 pn xpuas lagi...aku dok laman 2 2 jam lebih smp kol lebih..tol2 xpuas cz rs byk lagi aku nak tau..laman lain pn aku xsempat p cz aku keja mase..elok aku kene pe dua hari br puas kot...tapi kire ik le cz aku target mmg nak p laman ternakan je..2 plg pntg,yg lain xpe lah..kat laman 2 paham je la ek..pelbagai jenis kambing n lembu ade...kambing yang x penah aku tgk pn aku dapat tgk tp akau tau el kambing 2 cz aku dah byk bc mengenai jns kambing ni..
    Kat cne gak aku sempat daftar PPKM..then aku p booth Teguh Ternak Sdn Bhd..kat ctu aku diberi penerangan detail oleh En. Idris..Fuhh!!!...mmg puas hati la ngn penerangannya..nnt hajat aku nak p melawat Farm die cz die ade la jemput aku..nasihat die kat aku jgk sblm nk jon industri kambing ni p melawat berpuluh2 farm yg besar atau pn kecik untuk ambil pengalan org..2 la nasihat org ame...mmg berguna...kat farm die gak de kursus yang dianjurkan,nnt leh la kau nak join rasenye...xpe2 kalo aku join kursus 2 nnt aku masukkan gambar2nye yea..kat Maha pn aku de p booth lain tp just tgk je mcm booth Lazuli tp x la de penerangan detail..
    Then aku p jalan blah area pastura plak..p melawat booth Casserose..kat ctu aku jpe En. Othman..kat cgu aku dok lame jgk cz die bg penerangn detail..sebelum ni aku just tgk perisian pc ttg kambing ni dalam blog die je,tp ble jpe die..die bg penerangan detail mmg respect sofware yg die wat 2..kalo sume penternak gune sofware 2 mesti sistematik pengurusan ladang..aku saje2 ty arge kat die...nak tau bape..??just rm2 ribu je...huhuhu..tp bgs aku rase ngn harge 2 cz sistem keselamatan die mmg xdiragui langsung..jd pada korg nak beli p jpe die...
    Lepas dah p mcm2 booth dah pn kol 4 lebih..kot mane pn aku terpaksa gerak cz aku ade pan lain walaupn kau xpuas lagi rasenya..tapi xpe la nnt Maha akan dtg aku p lagi..2 je la aku leh story ttg Maha wktu aku g..Nnt aku ade satu lagi story menarik akau nak kongsi ngn korang..tunggu yea..K la.sayonara-"Majulah Kambing Untuk Negara"





    Labels:

    Friday, August 1, 2008

    Target..!!!

    Bahagian Luar
    Bahagian Dalam
    Assalamualaikum...korang agak gamabar yang aku upload 2 gambar ape?ni bkn kandang aku le...jgn salah paham plak yea...ni kandang ayam yang da xjalan da projeknye...kandang 2 dekat je dgn tanah yang aku wat skunk..ni sebenarnya projek ayam berkelompok yang diusahakan oleh penduduk kampung atas mayb bantuan mane2 agensi kerajaan xcilap aku la...tapi lepas bebarapa bulan projek ni jalan abih sume ayam mati...huhuhu..

    Korang agak kenapa ayam sume mati??Antara bebarapa sebab ayam 2 mati coz kene penyakit dan pengurusan yang tak sistematik...Maklum la wat projek byk kepala then besa la kalo da byk kepala,harap org ni jaga then arap orang ni jaga last2 kandang yang jaga diri sendiri...huhuhu..aku survey kandang ni ciap bwk tali tape ukur...kire besaq gak la kandang ni..tapi xtau la tepat x aku ukur...tp ape yang aku dapat kandang ni 27x70.....kire 27 lebar n panjang die 70 kaki..n tiang die dari tanah ke lantai berukuran 5 kaki setengah..besaq kan??Maklum la projek berkelompok kot kandang kecik je...
    Aku bukan ape dok cite kat korang sume ni...sebenonye aku dok target nak beli kayu2 kat kandang ni..kalo aku dapat beli nnt kos kandang aku murah la ikit..nak angkut die x la jauh..jalan ikit da sampai tapak yang aku clear skunk...tapi skunk aku dok pening kalo diorg setuju aku nk beli kandang 2 berapa ek aku nak tawarkan..maklum aku ni ni mane ade pengalaman dlm usia yang masih mude gle..Minggu dpn aku da nak start cari sape kepala yg wt projek 2..kene la bincang ngan kepala die cz 2 projek diorang ramai2...tapi kalo diorang xsetuju alamatnye ble la aku nak wat kandang aku agaknye...tapi dengan semangat yang ade ni aku akan berusaha dengan gigih...Dimana ada kemahuan di situ peluang akan terbuka...insyallah...K la,aku nk p pk lagi nak twrkn bp arge kandang 2...sayonara..

    Fasa II Bermula

    Hah! Kan da Clear ikit..
    Tinggal Sikit Je Lagi..
    Assalamualaikum...Ape khabar semua??Rasenya x la lame sangat saya x edit blog ni..Fasa I saya dah complete dah..lega ciap jugak..tp fasa I tu just tebang n bakar je kayu2 tu...tp kire da complete ok la..Fasa II tu bermaksud nak bagi clear saki baki pokok yang tinggal tu je..agak2 lepas raya nnt complete la...maklum la lambat ikit cz wat cara manual..:)..Laju2 pn nak kemana..xlari gunung di kejar...jd leh wat slow2...

    Masa saya sembang2 ngn onwer Gemilang Farm kat blog dia byk gak yang saya tahu..syok bile kite dapat sembang ngan org da berpengalaman...Dalam sembang2 tu mintak terus jd mantee die..Syok gle bile die accept..:)..Rasenye lepas ni Fasa III plak saya nak edit blog ni coz time fasa III saya da start dah nak rata tanah 2..Yg 2 x leh la rata gune cangkul..waktu tu guna jentera la..k la nnt kan fasa III yang akan datang yea..sayonara.....

    Labels:

    Subscribe to: Posts (Atom)