FACCEBOOK

STATIK PELAWAT

Jumlah Pelawat Semasa
Yang Menjenguk Laman Blog Ini
Berjumlah


Sejak
10 Mei 2008

Sekarang Nie

Orang Je
Tengah Usya-usya Blog nie

SUDUT ILMU

KAMBING BOER

1.Jurusan Pedaging
2.Warna Putih & Coklat Di Kawasan Leher & Kepala
3.Baka Asli Dengan Campuran Kambing European,Angora & Indian
4.Bertanduk Pada Jantan & Betina
5.Berat
 • Jantan:110kg-135kg

 • Betina:90kg -100kg

 • 6.Beranak
 • 3 kali Dalam Masa 2 Tahun

 • 7.Matang (Kebiasaannya)
 • Jantan:6 Bulan

 • Betina:10 –12 Bulan
 • KURSUS SANA-SINI

  MJ FATONAH SDN BHD

  Tarikh: 28 – 30HB MEI 2016
  Tarikh: 23 – 25HB JULAI 2016
  Tarikh: 27 – 29HB OGOS 2016
  Tarikh: 17 – 19HB SEPTEMBER 2016
  Tarikh: 01 – 03HB OKTOBER 2016
  Tarikh: 05 – 07HB NOVEMBER 2016
  Tarikh: 03 – 05HB DISEMBER 2016

  Maklumat lanjut, klik Di Sini
  *********************************
  KPD SABAH

  Tarikh: 26 - 28 JULAI 2016
  Lokasi: Ladang Ternakan Kambing KPD Kabang, Papar
  Bayaran: RM400

  Maklumat lanjut, klik Di Sini
  *********************************
  JPV Perak

  Tarikh: 12 MEI 2016
  Tarikh: 24 MEI 2016
  Tarikh: 31 MEI 2016
  Tarikh: 26 - 30 SEPTEMBER 2016
  Tarikh: 26 - 27 OKTOBER 2016

  Maklumat lanjut, klik Di Sini

  TANYA DR. VET ANDA?

  PENGIRAAN TARIKH KELAHIRAN

  Tarikh Kambing Mengawan

   
  BULAN: 
  HARI:
  TAHUN:
  MOBILE ON-LINE

  RADIO ON-LINE

  TV ON-LINE

  LAIN-LAIN KOMUNITI

  MUTIARA HATI

  "Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.Mereka itulah yang mendapat berkat yang sempurna dan rahmat daripada tuhan-Nya dan mereka itulah mendapat petunjuk" ~
  Surah al-baqarah (Ayat 155-157)

  *********************************

  " Apabila engkau melihat orang yang berilmu mencintai dunia, maka curigailah ia mengenai agamanya, kerana orang yang mencintai sesuatu ia akan menyibukkan diri dengan apa yang dicintainya itu" ~ Saidina Umar Al-Khatab

  *********************************

  Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:” Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”

  *********************************

  Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Allah akan melaknat pemakan riba, yang memberi makan, dua orang saksinya dan juru tulisnya.”

  KEMASKINI TERAKHIR

  17 JULAI 2016
  Pengunjung digalakkan menggunakan browser Mozilla Firefox untuk paparan yang lebih baik dan menghindarkan daripada adsense yang tidak diperlukan.

  Sunday, November 15, 2009

  Baja Kompos
  Baja Kompos

  Baja kompos terhasil apabila bahan organik mereput dan pecah kepada bahan yang kaya dengan nutrien yang dipanggil “humus” melalui haba dan respirasi yang dilakukan oleh organisma dalam tanah (cacing, semut, bakteria dan kulat). Apa-apa sahaja bahan organik, contohnya daun dan sisa makanan boleh menjadi baja kompos. Pembuatan baja kompos dapat membantu menyelesaikan banyak masalah alam sekitar jika dilakukan dalam sesebuah komuniti dan disertai oleh ramai individu. Hampir 40 peratus daripada sampah sarap di rumah kita setiap hari terdiri daripada sayur-sayuran dan sisa dapur yang lain. Cara yang biasa dilakukan untuk menghapuskan sampah ini ialah dengan melonggokkan bahan yang berguna ini di tempat pembuangan sampah. Pembuatan baja kompos menggunakan bahan organik ini dengan mengitar semula sampah kepada humus yang kaya dengan nutrien.

  Humus ialah baja tanah natural yang sangat baik. Dengan mencampurkannya dengan tanah, humus boleh membantu pokok membesar dengan lebih sihat dan lebih cantik TANPA bahan kimia! Petani tradisional dan pemilik ladang moden di Malaysia tahu menghargai kebaikan baja kompos untuk mengkayakan tanah dan mengurangkan bahan buangan. Humus juga boleh membantu membaikpulih tanah di kawasan-kawasan seperti bekas kuari.

  Hampir apa sahaja bahan organik boleh dijadikan baja kompos. Bahan-bahan yang boleh dijadikan baja kompos termasuklah bahan yang kaya dengan nitrogen dan karbon, rumput, sayur-sayuran, kulit buah-buahan, daun kering, topi mengkuang, kulit telur, beg kertas, kertas atau karbod, daun teh, serpihan kayu, tulang-tulang kecil, serbuk kopi, serbuk papan, najis haiwan (lembu, ayam,lembu,KAMBING,kuda, arnab), sisa meja makan (nasi, roti) dan sebagainya.

  Alam semulajadi memproses baja kompos setiap masa – apabila daun gugur ke tanah, apabila haiwan membuang najis mereka, dan apabila semua makhluk mati. Alam mempunyai komuniti khas yang membantu memecahkan bahan-bahan ini dan menukarnya kepada nutrien yang berguna kepada semua tumbuh-tumbuhan. Komuniti ini dikenali sebagai komuniti detritus, dan ia termasuklah bakteria, kulat dan cacing. Proses penghasilan baja kompos hanya memerlukan beberapa elemen asas: bahan organik, organisma tanah, air, oksigen dan haba. Sisa organik seperti daun, sayur-sayuran dan kulit buah-buahan, daun teh, serbuk kopi dan kertas tisu semuanya boleh dijadikan baja kompos.

  Rumput yang telah dipotong adalah bahan terbaik untuk dibuat baja kompos dan ia juga mereput dengan cepat. Sisa organik lain seperti kulit telur, kulit manggis dan bahan organik keras yang lain akan mengambil masa yang lebih untuk mereput.

  Organisma tanah juga penting dalam pembuatan baja. Kebanyakan komuniti akan “muncul” perlahan-lahan apabila anda mula melonggokkan bahan ini di tanah

  Adakah Pembuatan Baja Kompos Menguntungkan..??

  Persoalannya adakah membuatan baja kompos ini menguntungkan para penternak atau pengusaha baja kompos sendiri?Jawapan memang ya!sebenarnya kos untuk membuat baja kompos satu tan hanya sekitar RM200 tetapi boleh dijual kepada pemborong dengan harga sekitar RM800. Bayangkan jika itu di jual kepada pemborong,bagaimana menjualnya terus kepada pengguna yang membeli secara kecil-kecilan di mana membeli dengan harga 1 kg RM2.00.Ia akan menyebabkan kita beroleh keuntungan dengan modal hanya berlandaskan 1 tan/1000 kg baja kompos bermodalkan RM200 dan boleh menjana keuntungan sebanyak RM2000..WOW!Itulah keuntungan menjual Emas Hitam.

  Pembuatan Baja Kompos

  Industri baja organik pada masa kini amat berkembang pesat di sebabkan kerajaan menggalakkan para usahawan menceburi sektor pertanian.Bagi penternak kecil-kecilan boleh juga menggunakan sisa ladang mereka yang ada untuk di jadikan pendapatan sampingan dengan menjadikan sisa ladang sebagai baja kompos di samping dapat mengamalkan konsep sifar sisa dalam ladang.Di sini saya cuba penerangkan proses pembuatan baja kompos secara menual ataua secara kecil-kecilan.Pada asasnya caranya sama juga pada peringkat komersial tetapi di peringkat itu banyak menggunakan teknologi moden dan jentera.

  Proses yang saya paparkan ini adalah hanya menggunakan satu tan tinja kambing/lembu bersamaan 1000 kg.

  Keperluan Asas

  1.Tinja Lembu / Kambing
  2.Bangsal 
  - berbumbung penuh (mengindari dari sinar matahari secara langsung)
  -dinding bangsal daripada batu setinggi 2 kaki dari lantai (supaya tidak basah terkena air hujan)
  -lantai tidak bersimen
  3.Skop/Penyodok/Cangkul

  Bahan-bahan

  1.Tinja / kotoran ternakan - 83%
  2.Abu ( dari bahan bakar ) - 10%
  3.Abuk Kayu Gergaji - 5 %
  4.Kapor - 2%
  5.STAR DEC - 0.25%

  Proses Membuat Baja Kompos

  1.Pengumpulan Tinja/ kotoran ternakan
  2.Pengkomposan
  3.Penapisan
  4.Pembungkusan
  5.Pemasaran

  1.Pengumpulan Tinja/ kotoran ternakan

  Tinja kambing/lembu ini di ambil daripada kandang dan di kumpulkan di sebuah bangsal untuk dijadikan baja kompos.Kebiasaannya untuk mendapatkan kuantiti tinja yang banyak mestilah dibiarkan beberapa minggu/bulan untuk mengumpul tinja tersebut berdasarkan kuantiti ternakan yang ada.Bagi penternak yang baru mula menjinakkan diri dalam bidang ini,kuantiti tinja dan lain-lain bahan mestilah di sukat dengan kuantiti yang betul supaya peratusan adunan dapat dilakukan dengan tepat.

  2.Pengkomposan

  Dalam memproses pengkomposan baja kompos ini terdapat 6 langkah iaitu :

  Langkah 1
  Pengkomposan baja bermula dengan mengadunkan bahan-bahan seperti tinja


  Langkah 2
  Kemudian perlulah menaburi STAR DEC pada tinja tersebut dengan peratusan 0.25% sahaja 


  Langkah 3
  Seterusnya ditaburi pula Abu ( dari bahan bakar ) pada tinja yang telah ditaburi STARDEC dengan peratusan 10% daripada kauntiti tinja tersebut.

  Langkah 4
  Langkah seterusnya adalah memasukkan Abuk Kayu Gergaji dengan peratusan 5 % sahaja.


  Langkah 5
  Akhir sekali,hendaklah diadunkan dengan Kapor dengan peratusan sebanyak 2%


  Langkah 6
  Setelah semua bahan diadunkan dan digaul sama rata,adunan tinja tersebut hendaklah disusun/ditimbun berlapis-lapis sehingga ketinggian lebih kurang 1.5 meter.Timbunan tersebut hendaklah dibiarkan timbunan selama seminggu dan dilakukan pembalikan dengan setiap 7 hari dengan 4 kali pembalikkan.

  Maklumat Tambahan 

  Semasa pembalikan dilakukan pastikan keadaan kelembapan sekitar 60%.Secara manualnya kita boleh memegang timbunan tersebut untuk merasai kelembapannya dengan tangan sahaja.Jika terlalu kering hendaklah direnjiskan air.  Ciri-ciri Baja Kompos Yang Baik

  1.Suhu dingin secara alami (35°c)
  2.Warna Coklat kehitaman
  3. Sudah tidak berbau
  4.Kadar air lebih kurang 40%


  3.Penapisan

  Selepas di lakukan 4 pembalikkan,mestilah kita menapisnya menjadi sebuk yang halus untuk menjadikan kualiti semasa kita pasarkan itu nampak baik.Jika hanya untuk kegunaan sendiri terpulanglah kepada tuan punya badan itu sendiri.Penapisan bolehlah dilakukan oleh mesin yang terdapat di pasaran sekarang dan harganya amatlah berpatutan atau tapisan boleh juga dibuat menggunakan jarring dawai yang biasa digunakan oleh tukang rumah untuk mengasingkan pasir kasar dan pasir halus untuk mendapatkan tekstur yang seragamdan mengasingkan benda asing yang tidakdiperlukan.Hasilnya selepas ditapus akan jadi seperti pada gambar di sebelah.

  4.Pembungkusan

  Selepas selesai ditapis dan hendaklah di timbang mengikut saiz pelastik pembungkusan.Pembungkusan boleh dibuat menggunakanjenama tertentu mengikut saiz 1kg, 5kg , 10kg atau 20kg mengikut permintaan pasaran.Jika baja baja kompos ini hendak dipasarkan secara besar-besaran hendaklah memasukan label/maklumat baja tersebut seperti nilai keasidan,peratusan kandungan bahan abik doi dalam baja dan lain-lain seperti juga makanan adanya label maklumat pemakanan yang mempunyai peratusan lemak,nutrien dan lain-lain untuk menyakinkan para pengguna/pembeli.

  5.Pemasaran

  Pemasaran amatlah penting dalam sesuatu perniagaan.Jadi untuk baja kompos ini adalah pasarannya amatlah luas disebabkan setiap aktiviti pertanian atau nursery memerlukan baja.Oleh itu,baja kompos ini boleh di pasarkan di pelbagai tempat dengan mengutarakan kelebihan baja kompos berbanding baja kimia.Antara tempat-tempat yang boleh dipasarkan produk ini ialah pasar tani,internet dan lain-lain lagi.

  Kelebihan Baja Kompos

  1.Tidak berbau
  2.Meningkatkan kesuburan tanah
  3.Memperbaiki struktur dan mengemburkan tanah
  4.Memperbaiki pH tanah
  5.Merangsang pertumbuhan pokok
  6.Meningkatkan kualiti hasil pertanian

  Faedah

  1.Menyelesaikan masalah pencemaran dan bau busuk
  2.Menjimatkan kos penyediaan kumbahan najis ternakan
  3.Menjimatkan kos eletrik dan air
  4.Mesra alam sekitar
  5.Menarik minat pengusaha
  6.Membantu mencapai sasaran Dasar Pedaging Negara

  Sekian.
  Labels: ,

  4 Comments:

  At August 16, 2012 at 8:15 AM , Blogger Unknown said...

  salam..sy ada membekal baja kompos organik jenama WAQE dgn harga rm1250/tan..jika berminat sila lawati blog saya, www.waqefertilizer.com

   
  At June 30, 2015 at 1:02 AM , Blogger brebesnesia said...

  Kami dari MSG 3 ingin menawarkan produk pupuk organik cair MSG3.
  Dengan media bakteri keturunan ketiga (EM3)
  Harga untuk 1 L : Rp100.000
  Harga untuk 2 L : Rp.200.000
  Fungsi :
  1.Untuk pertumbuhan segala macam tanaman
  2.Untuk memulihkan kualitas tanah
  3.Sebagai bahan fermentasi pakan untuk ternak
  4.Sebagai aktivator bakteri menguntungkan untuk kolam ikan
  5.Sebagai aktivator untuk pembuatan pupuk cair dari urin atau feses ternak
  6.Untuk mengusir hama dan penyakit tanaman
  Takaran untuk aplikasi ke tanaman :
  1. 10ml (satu tutup botol) POC MSG3
  2. Ditambahkan dengan 4 liter air bersih
  3. Bisa langsung di aplikasikan dikocor atau disemprotkan pada daun apabila untuk tanaman
  4. Apabila untuk kolam ikan maka di campurkan dalam air kolamnya
  Apabila ingin memperbanyak POC MSG 3 menjadi bakteri keturunan EM4 :
  1. POC MSG 3 1 liter
  2. Ditambahkan dengan phokot/ tetes tebu sebanyak 20 L kemudian di diamkan dalam wadah tertutup selama 2 minggu
  Kami juga menyediakan :
  1. Formula aktivator untuk pembuatan kompos hanya 1-2 HARI saja
  2.Bibit jahe merah dan jahe gajah
  Minat ? Hubungi 087830003499
  PIN 32F8D220
  www.agribisnismsg3.blogspot.com
  twitter : agribisnis_msg3
  Fanspage facebook : MSG 3
  Instagram : agribisnis_msg3
  email : maulanagemilang38@gmail.com
  terima kasih

   
  At May 28, 2016 at 4:25 PM , Blogger cervinshop said...

  Krakatau Steel Peduli Masyarakat

   
  At January 7, 2020 at 8:28 AM , Blogger DUŠKA ALŽBĚTA said...

  Saya akan sangat mengesyorkan perkhidmatan pembiayaan meridian Le_ kepada sesiapa yang memerlukan bantuan kewangan dan mereka akan membuat anda berada di atas direktori tinggi untuk sebarang keperluan selanjutnya. Sekali lagi saya memuji diri anda dan kakitangan anda untuk perkhidmatan dan perkhidmatan pelanggan yang luar biasa, kerana ini merupakan aset yang hebat untuk syarikat anda dan pengalaman yang menyenangkan kepada pelanggan seperti saya sendiri. Mengharapkan anda semua yang terbaik untuk masa depan. Perkhidmatan pembiayaan meridian adalah cara terbaik untuk mendapatkan pinjaman mudah, di sini ada email..lfdsloans@lemeridianfds.com Atau bercakap dengan Encik Benjamin Pada WhatsApp Via_ 1-989-394-3740 Terima Kasih untuk membantu saya dengan pinjaman sekali lagi dengan sepenuh hati saya bersyukur selama-lamanya.

   

  Post a Comment

  Subscribe to Post Comments [Atom]

  << Home

  Subscribe to: Posts (Atom)