FACCEBOOK

STATIK PELAWAT

Jumlah Pelawat Semasa
Yang Menjenguk Laman Blog Ini
Berjumlah


Sejak
10 Mei 2008

Sekarang Nie

Orang Je
Tengah Usya-usya Blog nie

SUDUT ILMU

KAMBING BOER

1.Jurusan Pedaging
2.Warna Putih & Coklat Di Kawasan Leher & Kepala
3.Baka Asli Dengan Campuran Kambing European,Angora & Indian
4.Bertanduk Pada Jantan & Betina
5.Berat
  • Jantan:110kg-135kg

  • Betina:90kg -100kg

  • 6.Beranak
  • 3 kali Dalam Masa 2 Tahun

  • 7.Matang (Kebiasaannya)
  • Jantan:6 Bulan

  • Betina:10 –12 Bulan
  • KURSUS SANA-SINI

    MJ FATONAH SDN BHD

    Tarikh: 28 – 30HB MEI 2016
    Tarikh: 23 – 25HB JULAI 2016
    Tarikh: 27 – 29HB OGOS 2016
    Tarikh: 17 – 19HB SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 01 – 03HB OKTOBER 2016
    Tarikh: 05 – 07HB NOVEMBER 2016
    Tarikh: 03 – 05HB DISEMBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    KPD SABAH

    Tarikh: 26 - 28 JULAI 2016
    Lokasi: Ladang Ternakan Kambing KPD Kabang, Papar
    Bayaran: RM400

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    JPV Perak

    Tarikh: 12 MEI 2016
    Tarikh: 24 MEI 2016
    Tarikh: 31 MEI 2016
    Tarikh: 26 - 30 SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 26 - 27 OKTOBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini

    TANYA DR. VET ANDA?

    PENGIRAAN TARIKH KELAHIRAN

    Tarikh Kambing Mengawan

     
    BULAN: 
    HARI:
    TAHUN:




    MOBILE ON-LINE

    RADIO ON-LINE

    TV ON-LINE

    LAIN-LAIN KOMUNITI

    MUTIARA HATI

    "Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.Mereka itulah yang mendapat berkat yang sempurna dan rahmat daripada tuhan-Nya dan mereka itulah mendapat petunjuk" ~
    Surah al-baqarah (Ayat 155-157)

    *********************************

    " Apabila engkau melihat orang yang berilmu mencintai dunia, maka curigailah ia mengenai agamanya, kerana orang yang mencintai sesuatu ia akan menyibukkan diri dengan apa yang dicintainya itu" ~ Saidina Umar Al-Khatab

    *********************************

    Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:” Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”

    *********************************

    Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Allah akan melaknat pemakan riba, yang memberi makan, dua orang saksinya dan juru tulisnya.”

    KEMASKINI TERAKHIR

    17 JULAI 2016
    Pengunjung digalakkan menggunakan browser Mozilla Firefox untuk paparan yang lebih baik dan menghindarkan daripada adsense yang tidak diperlukan.

    Saturday, May 17, 2008

    G Tengok Bakal Tapak Projek

    Aik Tetibe Je Posing-Posing Ni
    Hah!! Jom P Meracun..
    Masuk La Dalam Lagi... Sumber Air Bersih Di Kawasan Berhampiran

    Assalamualaikum..skunk aku kembali lagi edit blog kesayangan aku ni..untuk makluman korang..da sebulan aku penat kumpul duit,aku da berjaya beli pam racun yang berenjin..jadi xpenat la sangat aku nak meracun..di samping 2 pam racun ni jd harta aku la..edisi lepas aku cakap pasal tanah seekar 2 kan..hah yang gambar kat atas 2 la tanahnye..semak samun kan..jadi aku skunk tgh wat proses mencuci r..


    Banyak gile pokok2 kat cne..mau kot sebulan dua baru clear..nak tebang lagi pe semua..ish2 sure penat but aku rase usaha aku ni berbaloi..di samping leh kuaq peluh..Dalam plan aku ni,lepas clear sume aku ingat nak tanam pokok serai dulu la nak tambah pendapatan cz nak terus wat kandang kambing 2 modal x bape nak ade lagi jadi kene la wat bende yang leh masuk income..

    Dalam fikiran aku sebenarnya ade beberapa step nak jayakan projek aku ni..meh aku cte step die..1.mencuci tapak projek..2.memasang pagar di sekeliling tapak projek aku ni..3.membina bangsal..4.bina kandang..5.beli kambing n masukkan la..tu la antara step aku nak wat..projek aku ni aku jangka bukan leh wat setahun ni je cz modal n exprience aku xcukup lagi..jadi projek aku ni aku jangka nak siap dalam masa myb 3 hingga 5 tahun..Hah! setakat ni la aku nak cte..nanti aku tambah lagi edisi projek kambing aku ni k..sayonara..

    Saturday, May 10, 2008

    Langkah Permulaan....

    Segala panduan penternakan ada di sini

    Assalamaualaikum...ni aku nak cite cam ne aku leh minat dalam bidang penternakan ni..dulu ms aku form 5 cikgu aku ade ,la bwk aku ke satu seminar penternakan kat Ladang Infoternak Sg. Siput,Perak..Ms dengar taklimat kat cne aku pn terus minat nak jadi penternak..tp waktu 2 aku minat nak ternak rusa...maklum la dgr taklimat bela rusa untung kow2 nye..kat sane jgk aku p melawat pelbagai ternakan seperti kambing boer ngn burung unta..tp aku waktu tu xminat lak nak ternak kambing boer..

    Lepas aku balik dari citu aku stay minat bahagian ternak-ternak ni but pk2 nak ternak rusa gile modal byk gile jadi aku xmampu rasenye nak wat akan datang...lepas 2 aku pun lupe dah ttg ruse 2 utk aku fokus blaja time 2 maklumla nak spm kan..Then da abih spm kire tahun lepas,mmb aku bwk balik satu keteh keje dr ladang kambing boer kat selangor..lepeh aku tengak keteh keje 2 semangat r nak wat penternkan kambing boer..rase 2 sampai skunk stay lagi semangat nak wat..

    Then tahun ni dalam 2 bulan lepas aku dah start cari segala maklumat tentang kambing boer dalam internet..sume blog or website ttg kambing boer sume aku dah robek..maklum la minat jd cari sume maklumat 2..termasuk la aku beli cd panduan keteh keje kat Dr Dodon..punya la semangat..hehehe...smpai aku terpk wat name company n logo company yang korang tgk kt blog ni la...kire kuat jgk la aku berangan kan..hehehe

    Lepas 2..bulan lepas aku p la kat tanah milik mak aku yang terbiar..kire p melawat la tanh 2tu strategik betoi ..tgk2 fuh tanah nak wat tapak ternak binatang yang aku minat 2 cz kat c2 dkt ngn sumber air ma..walaupn tnh 2 just 1 ekar tp cukup la takat nak wat kandang kambing kan..jd skunk aku ngan plan slow2 nak uruskan tanah 2..ok la nnt aku sambung lagi cte kau ni ek..sayonara...


    Subscribe to: Posts (Atom)