FACCEBOOK

STATIK PELAWAT

Jumlah Pelawat Semasa
Yang Menjenguk Laman Blog Ini
Berjumlah


Sejak
10 Mei 2008

Sekarang Nie

Orang Je
Tengah Usya-usya Blog nie

SUDUT ILMU

KAMBING BOER

1.Jurusan Pedaging
2.Warna Putih & Coklat Di Kawasan Leher & Kepala
3.Baka Asli Dengan Campuran Kambing European,Angora & Indian
4.Bertanduk Pada Jantan & Betina
5.Berat
  • Jantan:110kg-135kg

  • Betina:90kg -100kg

  • 6.Beranak
  • 3 kali Dalam Masa 2 Tahun

  • 7.Matang (Kebiasaannya)
  • Jantan:6 Bulan

  • Betina:10 –12 Bulan
  • KURSUS SANA-SINI

    MJ FATONAH SDN BHD

    Tarikh: 28 – 30HB MEI 2016
    Tarikh: 23 – 25HB JULAI 2016
    Tarikh: 27 – 29HB OGOS 2016
    Tarikh: 17 – 19HB SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 01 – 03HB OKTOBER 2016
    Tarikh: 05 – 07HB NOVEMBER 2016
    Tarikh: 03 – 05HB DISEMBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    KPD SABAH

    Tarikh: 26 - 28 JULAI 2016
    Lokasi: Ladang Ternakan Kambing KPD Kabang, Papar
    Bayaran: RM400

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    JPV Perak

    Tarikh: 12 MEI 2016
    Tarikh: 24 MEI 2016
    Tarikh: 31 MEI 2016
    Tarikh: 26 - 30 SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 26 - 27 OKTOBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini

    TANYA DR. VET ANDA?

    PENGIRAAN TARIKH KELAHIRAN

    Tarikh Kambing Mengawan

     
    BULAN: 
    HARI:
    TAHUN:




    MOBILE ON-LINE

    RADIO ON-LINE

    TV ON-LINE

    LAIN-LAIN KOMUNITI

    MUTIARA HATI

    "Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.Mereka itulah yang mendapat berkat yang sempurna dan rahmat daripada tuhan-Nya dan mereka itulah mendapat petunjuk" ~
    Surah al-baqarah (Ayat 155-157)

    *********************************

    " Apabila engkau melihat orang yang berilmu mencintai dunia, maka curigailah ia mengenai agamanya, kerana orang yang mencintai sesuatu ia akan menyibukkan diri dengan apa yang dicintainya itu" ~ Saidina Umar Al-Khatab

    *********************************

    Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:” Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”

    *********************************

    Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Allah akan melaknat pemakan riba, yang memberi makan, dua orang saksinya dan juru tulisnya.”

    KEMASKINI TERAKHIR

    17 JULAI 2016
    Pengunjung digalakkan menggunakan browser Mozilla Firefox untuk paparan yang lebih baik dan menghindarkan daripada adsense yang tidak diperlukan.

    Sunday, September 28, 2008

    Kaedah Tanaman Serai

    Buku Kaedah Tanaman Serai

    Assalamualaikum...dah lame aku rase x update blog aku ni...xde cite nak story ngan korang..tapi kalo ade ikit2 pn mcm ni sure aku akan masukkan dalam blog aku ni..hari 2 aku de belisatu buku mcm korang tgk kat gmbr 2...kaedah tanamn serai...aku beli 2 nak bace cz nak wat projek tanaman serai dulu sebelum aku nak melangkah ke projek kambing...tujuan wat projek gk cz nak kumpul duit sama..maklum la aku ni mude lagi mane nak ade modal besar jadi kene la simpan ikit2 dlu..mcm pepatah cakap..ikit2 lame2 jadi bukit...menurut buku yang aku bace 2 hasil projek nnt kalo 1 ekar boleh cekau rm8k...amacm??byk x...tp bagi aku byk la...tempoh matang serai ni dlam jangka 8 hingga 10 bulan..hmm mmg lambat tp berbaloi..tanaman serai ni bukan ape leh wat part time je cz serai xperlu la penjagaan terlalu rapi..dari segi ancaman bintang pn kurang jgk cz lembu ke kambing ke x mkn serai ni..

    Kalo tentang kambing plak..aku dah bagi nama kat PPUMM (Persatuan Peniaga Usahawan Melayu Malaysia) untuk kursus kambing pada 20 Disember 2008...kursusnya sehari je...xtau la kursus 2 cmne...tp aku bersemangat nak p..kalo aku de masalah nnt kne la tangguh pada tarikh yang lain plak..di harap xde la ape2 halangan yang mendatang..dan sempena bulan yang mulia ni aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfiri kepada pembaca blog aku ni k..k la nnt aku update lagi k..sayonara..penternakan adalah perniagaan...

    Subscribe to: Posts (Atom)