FACCEBOOK

STATIK PELAWAT

Jumlah Pelawat Semasa
Yang Menjenguk Laman Blog Ini
Berjumlah


Sejak
10 Mei 2008

Sekarang Nie

Orang Je
Tengah Usya-usya Blog nie

SUDUT ILMU

KAMBING BOER

1.Jurusan Pedaging
2.Warna Putih & Coklat Di Kawasan Leher & Kepala
3.Baka Asli Dengan Campuran Kambing European,Angora & Indian
4.Bertanduk Pada Jantan & Betina
5.Berat
  • Jantan:110kg-135kg

  • Betina:90kg -100kg

  • 6.Beranak
  • 3 kali Dalam Masa 2 Tahun

  • 7.Matang (Kebiasaannya)
  • Jantan:6 Bulan

  • Betina:10 –12 Bulan
  • KURSUS SANA-SINI

    MJ FATONAH SDN BHD

    Tarikh: 28 – 30HB MEI 2016
    Tarikh: 23 – 25HB JULAI 2016
    Tarikh: 27 – 29HB OGOS 2016
    Tarikh: 17 – 19HB SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 01 – 03HB OKTOBER 2016
    Tarikh: 05 – 07HB NOVEMBER 2016
    Tarikh: 03 – 05HB DISEMBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    KPD SABAH

    Tarikh: 26 - 28 JULAI 2016
    Lokasi: Ladang Ternakan Kambing KPD Kabang, Papar
    Bayaran: RM400

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    JPV Perak

    Tarikh: 12 MEI 2016
    Tarikh: 24 MEI 2016
    Tarikh: 31 MEI 2016
    Tarikh: 26 - 30 SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 26 - 27 OKTOBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini

    TANYA DR. VET ANDA?

    PENGIRAAN TARIKH KELAHIRAN

    Tarikh Kambing Mengawan

     
    BULAN: 
    HARI:
    TAHUN:




    MOBILE ON-LINE

    RADIO ON-LINE

    TV ON-LINE

    LAIN-LAIN KOMUNITI

    MUTIARA HATI

    "Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.Mereka itulah yang mendapat berkat yang sempurna dan rahmat daripada tuhan-Nya dan mereka itulah mendapat petunjuk" ~
    Surah al-baqarah (Ayat 155-157)

    *********************************

    " Apabila engkau melihat orang yang berilmu mencintai dunia, maka curigailah ia mengenai agamanya, kerana orang yang mencintai sesuatu ia akan menyibukkan diri dengan apa yang dicintainya itu" ~ Saidina Umar Al-Khatab

    *********************************

    Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:” Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”

    *********************************

    Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Allah akan melaknat pemakan riba, yang memberi makan, dua orang saksinya dan juru tulisnya.”

    KEMASKINI TERAKHIR

    17 JULAI 2016
    Pengunjung digalakkan menggunakan browser Mozilla Firefox untuk paparan yang lebih baik dan menghindarkan daripada adsense yang tidak diperlukan.

    Monday, June 16, 2008

    Aku KeMBaLii...

    Kawasan Yang Telah Di Tebang

    Kat Belakang Tu Ikit LAGi JE X Clear

    Salah Satu Harta Yang Memudahkan Aku Wat Kerja...Hehe

    Assalamualaikum...ape kabo sume??skunk aku kembali edit bolg ni...mcm da lame je aku aku x edit blog ni padahal baru 3 minggu je...tp dalam tiga minggu ni la aku wat mcm kat kebun aku 2...hasilnye leh tahn jgk la cz wak2 2 cuti skul kan jadi leh la dok pulun wat pagi petang kat kebun 2..walaupun minggu ke 2 cuti skul aku x p kebun 4 hr cz p terenggau p wat kajian luar geografi but aku berpuas hati tengok hasil yang aku wat selama cuti 2 la...

    Cuti skul 2 yang 1st week 2 dalam 2 tiga hari kau pun tebang poko2 kat kat kebun gune parang..fuhhh!! mampos kalo aku gune parang nak tebang sume pokok 2...jadi lepas pada 2 aku amik keputusan p beli gergaji rantai...alhamdulillah dengan adenye bende 2 lega la ikit..xla sepenat gune parang..n alhamdulillah jgk skunk dengn hasil usaha aku pokok2 kat citu bleh kate 80% da setel aku tebang..but yang 20% 2 xleh nak tebang rasenye xtau leh ke x leh lagi nak wat cz sebelah tanah aku ni tuan tanah die ade wat pagar jd xleh la nak tebang terus...kne la slow2 n mintak tolong ngan kekawan aku..

    Wat mase skunk skul da mule balik..aku rase myb aku akan sibuk gle cz tarikh exam pn da makin dekat..but aku x la tinggai gitu je kebun aku 2..kot nak angat2 taik ayam je..jd dalam seminggu 2 ade la 3 4 hari aku akan pn kebun 2...lagi pun lepas ni aku nak bakar plak segala kayu2 yang aku da tebang 2..da kering sng la bako n lagi skunk ni mcm paneh je arinya..jadi mmg sesuai pn bakar..hmm aku rase takat ni je la cte aku..nnt aku story lagi cte aku ni ek...sayonara..."PENTERNAKAN ADALAH PERNIAGAAN"


    0 Comments:

    Post a Comment

    Subscribe to Post Comments [Atom]

    << Home

    Subscribe to: Posts (Atom)