FACCEBOOK

STATIK PELAWAT

Jumlah Pelawat Semasa
Yang Menjenguk Laman Blog Ini
Berjumlah


Sejak
10 Mei 2008

Sekarang Nie

Orang Je
Tengah Usya-usya Blog nie

SUDUT ILMU

KAMBING BOER

1.Jurusan Pedaging
2.Warna Putih & Coklat Di Kawasan Leher & Kepala
3.Baka Asli Dengan Campuran Kambing European,Angora & Indian
4.Bertanduk Pada Jantan & Betina
5.Berat
  • Jantan:110kg-135kg

  • Betina:90kg -100kg

  • 6.Beranak
  • 3 kali Dalam Masa 2 Tahun

  • 7.Matang (Kebiasaannya)
  • Jantan:6 Bulan

  • Betina:10 –12 Bulan
  • KURSUS SANA-SINI

    MJ FATONAH SDN BHD

    Tarikh: 28 – 30HB MEI 2016
    Tarikh: 23 – 25HB JULAI 2016
    Tarikh: 27 – 29HB OGOS 2016
    Tarikh: 17 – 19HB SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 01 – 03HB OKTOBER 2016
    Tarikh: 05 – 07HB NOVEMBER 2016
    Tarikh: 03 – 05HB DISEMBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    KPD SABAH

    Tarikh: 26 - 28 JULAI 2016
    Lokasi: Ladang Ternakan Kambing KPD Kabang, Papar
    Bayaran: RM400

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    JPV Perak

    Tarikh: 12 MEI 2016
    Tarikh: 24 MEI 2016
    Tarikh: 31 MEI 2016
    Tarikh: 26 - 30 SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 26 - 27 OKTOBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini

    TANYA DR. VET ANDA?

    PENGIRAAN TARIKH KELAHIRAN

    Tarikh Kambing Mengawan

     
    BULAN: 
    HARI:
    TAHUN:




    MOBILE ON-LINE

    RADIO ON-LINE

    TV ON-LINE

    LAIN-LAIN KOMUNITI

    MUTIARA HATI

    "Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.Mereka itulah yang mendapat berkat yang sempurna dan rahmat daripada tuhan-Nya dan mereka itulah mendapat petunjuk" ~
    Surah al-baqarah (Ayat 155-157)

    *********************************

    " Apabila engkau melihat orang yang berilmu mencintai dunia, maka curigailah ia mengenai agamanya, kerana orang yang mencintai sesuatu ia akan menyibukkan diri dengan apa yang dicintainya itu" ~ Saidina Umar Al-Khatab

    *********************************

    Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:” Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”

    *********************************

    Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Allah akan melaknat pemakan riba, yang memberi makan, dua orang saksinya dan juru tulisnya.”

    KEMASKINI TERAKHIR

    17 JULAI 2016
    Pengunjung digalakkan menggunakan browser Mozilla Firefox untuk paparan yang lebih baik dan menghindarkan daripada adsense yang tidak diperlukan.

    Friday, July 11, 2008

    Usaha Seterusnya....

    Ni Proses Dok Himpun Kayu
    Kemas Tak Aku Kumpul Cam Ni..Hehehehe
    Uit Kuatnye Api... Dah Bakar Dapat La Hasilnya...huhhuhu

    Assalamualaikum...kepada para pembaca blog aku ni tq cz stay nak bace...dah bape minggu ek aku x edit blog ni...maklum la bz jgk la dgn studynye ngn ngn kebun ni lagi..hhuhuhu... penat........ Tapi walaupun penat aku rase sgt berbaloi..ape taknye tgk le dulu 1st2x aku create blog ni..cm ne bakal tapak projek aku tu...semak samun...tp skunk hasilnye aku leh kate ok la but xpuas hati lagi...besa la kalo keje xcomplete sape yang dah puas hati kn...

    Skunk pn sebenarnye aku dok bakar2 2 xabih lagi cz dok calu plak ujan...mane mau kayu kering..jd nak bakar pe nye...nampaknye aku ken sabo n rileks r dlu...nnt kalo ari dah panas aku kembali p bakar...tapi walaupn bakar xla complete sumenye..aku ingat ade la siki2 lagi sisa kayu 2 kne tebang lg bg clear...Tapi amik mase la...2 la org cakap kalo nak wat keje bahagian2 cam ni kne banyak bersabar...bile kite banyak bersabar insyallah suatu hari nnt tuhan akan bagi ganjaranyang lumayan untuk kite..

    Dalam mase skrg ni jgk la aku dok contact2 ladang kambing yang mane ptt...bkn ape..aku setakat ni just nk p melawat ladang kambing...nak tambah semangat n nak rase cam ne bau kambing yang real kat kandang 2...huhuhu..ari 2 aku ade beli buku rahsia kambing jd tuan buku 2 invite la aku suruh mai tgk ladang die kat melaka..uit jauhnye...jd aku rase jauh sangat..bkn xnak p tp rasenye lain kali la cz xde mase lagi la..

    Then aku sembang2 plak kat blog Agro Gemilang Farm..Kire aku sembang ngn onwer die la..die pn de invite aku dtg farm die kat Banting...Uhhh tu dekat ikit la..jd aku pn ingat nak p la...but bkn ari ni atau esk tapi kne tunggu aku free la...maklum la as pelajar exam nak dekat jd kne jgk la fokus pada study...tp aku ade la bincang2 ngn tuan farm sikit2..jd byk la maklumat dari die..
    insyallah suatu hari nnt aku akan p r farm 2...

    Aku ingat jgk sempena aku dah abih skul thn ni,ujung tahun aku nak p berkursus ttg kambing ni...Myb aku p join kursus yg swasta kot..kalo yg kerajaanmmg la dekat just dekat ladang info ternak sg siput je...but maklum la kalo yg kerajaan ni lambat ikit dpt..jadi berbaloi la kalo mahai sikit pn kne caj yg swasta 2...ilmu n minat punye pasai..jd no hal la..aku rase ni je la coretan aku untuk kali ni..nnt aku cite lagi pe2 perkembangan yang terbaru k...sayonara.............."PENTERNAKAN ADALAH PERNIAGAAN"

    Labels:

    0 Comments:

    Post a Comment

    Subscribe to Post Comments [Atom]

    << Home

    Subscribe to: Posts (Atom)