FACCEBOOK

STATIK PELAWAT

Jumlah Pelawat Semasa
Yang Menjenguk Laman Blog Ini
Berjumlah


Sejak
10 Mei 2008

Sekarang Nie

Orang Je
Tengah Usya-usya Blog nie

SUDUT ILMU

KAMBING BOER

1.Jurusan Pedaging
2.Warna Putih & Coklat Di Kawasan Leher & Kepala
3.Baka Asli Dengan Campuran Kambing European,Angora & Indian
4.Bertanduk Pada Jantan & Betina
5.Berat
  • Jantan:110kg-135kg

  • Betina:90kg -100kg

  • 6.Beranak
  • 3 kali Dalam Masa 2 Tahun

  • 7.Matang (Kebiasaannya)
  • Jantan:6 Bulan

  • Betina:10 –12 Bulan
  • KURSUS SANA-SINI

    MJ FATONAH SDN BHD

    Tarikh: 28 – 30HB MEI 2016
    Tarikh: 23 – 25HB JULAI 2016
    Tarikh: 27 – 29HB OGOS 2016
    Tarikh: 17 – 19HB SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 01 – 03HB OKTOBER 2016
    Tarikh: 05 – 07HB NOVEMBER 2016
    Tarikh: 03 – 05HB DISEMBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    KPD SABAH

    Tarikh: 26 - 28 JULAI 2016
    Lokasi: Ladang Ternakan Kambing KPD Kabang, Papar
    Bayaran: RM400

    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    JPV Perak

    Tarikh: 12 MEI 2016
    Tarikh: 24 MEI 2016
    Tarikh: 31 MEI 2016
    Tarikh: 26 - 30 SEPTEMBER 2016
    Tarikh: 26 - 27 OKTOBER 2016

    Maklumat lanjut, klik Di Sini

    TANYA DR. VET ANDA?

    PENGIRAAN TARIKH KELAHIRAN

    Tarikh Kambing Mengawan

     
    BULAN: 
    HARI:
    TAHUN:




    MOBILE ON-LINE

    RADIO ON-LINE

    TV ON-LINE

    LAIN-LAIN KOMUNITI

    MUTIARA HATI

    "Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.Mereka itulah yang mendapat berkat yang sempurna dan rahmat daripada tuhan-Nya dan mereka itulah mendapat petunjuk" ~
    Surah al-baqarah (Ayat 155-157)

    *********************************

    " Apabila engkau melihat orang yang berilmu mencintai dunia, maka curigailah ia mengenai agamanya, kerana orang yang mencintai sesuatu ia akan menyibukkan diri dengan apa yang dicintainya itu" ~ Saidina Umar Al-Khatab

    *********************************

    Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:” Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”

    *********************************

    Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Allah akan melaknat pemakan riba, yang memberi makan, dua orang saksinya dan juru tulisnya.”

    KEMASKINI TERAKHIR

    17 JULAI 2016
    Pengunjung digalakkan menggunakan browser Mozilla Firefox untuk paparan yang lebih baik dan menghindarkan daripada adsense yang tidak diperlukan.

    Friday, August 1, 2008

    Target..!!!

    Bahagian Luar
    Bahagian Dalam
    Assalamualaikum...korang agak gamabar yang aku upload 2 gambar ape?ni bkn kandang aku le...jgn salah paham plak yea...ni kandang ayam yang da xjalan da projeknye...kandang 2 dekat je dgn tanah yang aku wat skunk..ni sebenarnya projek ayam berkelompok yang diusahakan oleh penduduk kampung atas mayb bantuan mane2 agensi kerajaan xcilap aku la...tapi lepas bebarapa bulan projek ni jalan abih sume ayam mati...huhuhu..

    Korang agak kenapa ayam sume mati??Antara bebarapa sebab ayam 2 mati coz kene penyakit dan pengurusan yang tak sistematik...Maklum la wat projek byk kepala then besa la kalo da byk kepala,harap org ni jaga then arap orang ni jaga last2 kandang yang jaga diri sendiri...huhuhu..aku survey kandang ni ciap bwk tali tape ukur...kire besaq gak la kandang ni..tapi xtau la tepat x aku ukur...tp ape yang aku dapat kandang ni 27x70.....kire 27 lebar n panjang die 70 kaki..n tiang die dari tanah ke lantai berukuran 5 kaki setengah..besaq kan??Maklum la projek berkelompok kot kandang kecik je...
    Aku bukan ape dok cite kat korang sume ni...sebenonye aku dok target nak beli kayu2 kat kandang ni..kalo aku dapat beli nnt kos kandang aku murah la ikit..nak angkut die x la jauh..jalan ikit da sampai tapak yang aku clear skunk...tapi skunk aku dok pening kalo diorg setuju aku nk beli kandang 2 berapa ek aku nak tawarkan..maklum aku ni ni mane ade pengalaman dlm usia yang masih mude gle..Minggu dpn aku da nak start cari sape kepala yg wt projek 2..kene la bincang ngan kepala die cz 2 projek diorang ramai2...tapi kalo diorang xsetuju alamatnye ble la aku nak wat kandang aku agaknye...tapi dengan semangat yang ade ni aku akan berusaha dengan gigih...Dimana ada kemahuan di situ peluang akan terbuka...insyallah...K la,aku nk p pk lagi nak twrkn bp arge kandang 2...sayonara..

    0 Comments:

    Post a Comment

    Subscribe to Post Comments [Atom]

    << Home

    Subscribe to: Posts (Atom)