MASA

STATIK PELAWAT

Jumlah Pelawat Semasa
Yang Menjenguk Laman Blog Ini
Berjumlah


Sejak
10 Mei 2008

Sekarang Nie

Orang Je
Tengah Usya-usya Blog nie

KALENDER

SUDUT ILMU

KAMBING BOER

1.Jurusan Pedaging
2.Warna Putih & Coklat Di Kawasan Leher & Kepala
3.Baka Asli Dengan Campuran Kambing European,Angora & Indian
4.Bertanduk Pada Jantan & Betina
5.Berat
  • Jantan:110kg-135kg

  • Betina:90kg -100kg

  • 6.Beranak
  • 3 kali Dalam Masa 2 Tahun

  • 7.Matang (Kebiasaannya)
  • Jantan:6 Bulan

  • Betina:10 –12 Bulan
  • KURSUS SANA-SINI

    ARB KLUANG
    Tarikh: 27 - 29 Mei 2013
    Tarikh: 06 - 08 NOV 2013 Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    MJ FATONAH SDN BHD
    Tarikh: 18 - 20 Mei 2013
    Tarikh: 01 - 03 Jun 2013
    Tarikh: 22 - 24 Jun 2013
    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    KPD SABAH
    Tarikh: 18 - 20 Jun 2013
    Lokasi: Ladang Ternakan Kambing KPD Kabang, Papar
    Bayaran: RM350
    Maklumat lanjut, klik Di Sini
    *********************************
    LADANG INFOTERNAK
    Tempoh:
    Lokasi:
    Bayaran:
    Maklumat lanjut, klik Di Sini

    TANYA DR. VET ANDA?

    PENGIRAAN TARIKH KELAHIRAN

    Tarikh Kambing Mengawan

     
    BULAN: 
    HARI:
    TAHUN:




    MOBILE ON-LINE

    RADIO ON-LINE

    TV ON-LINE

    LAIN-LAIN KOMUNITI

    MUTIARA HATI

    "Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.Mereka itulah yang mendapat berkat yang sempurna dan rahmat daripada tuhan-Nya dan mereka itulah mendapat petunjuk" ~
    Surah al-baqarah (Ayat 155-157)

    *********************************

    " Apabila engkau melihat orang yang berilmu mencintai dunia, maka curigailah ia mengenai agamanya, kerana orang yang mencintai sesuatu ia akan menyibukkan diri dengan apa yang dicintainya itu" ~ Saidina Umar Al-Khatab

    *********************************

    Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:” Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”

    *********************************

    Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Allah akan melaknat pemakan riba, yang memberi makan, dua orang saksinya dan juru tulisnya.”

    KEMASKINI TERAKHIR

    24 MAY 2013
    Pengunjung digalakkan menggunakan browser Mozilla Firefox untuk paparan yang lebih baik dan menghindarkan daripada adsense yang tidak diperlukan.

    Wednesday, January 28, 2009

    Proses Membuat Silaj Napier & Jagung



    PENGENALAN


    Silaj (rumput peram) ialah bahan makanan ternakan hasil daripada pemeraman foder basah atau bahan sampingan pertanian yang disimpan ditempat yang kedap udara. Tanaman yang biasanya dibuat silaj ialah jagung, sekoi dan rumput-rumput seperti rumput gajah, rumpyt kuda, rumput pangola dan rumput para. Diantara bahan sampingan pertanian yang mungkin boleh dibuat silaj ialah seperti kulit koko, buangan kilang nenas, kulit kopi, pelepah kelapa sawit, jerami padi dan sisa tanaman jagong.

    Tujuan utama pengeluaran silaj adalah untuk menyimpan foder atau bahan makanan ternakan tanpa mengurangkan mutu pemakanan dan silaj yang dihasilkan digunakan terutama ketika kekurangan foder atau bahan makanan ternakan.

    Prinsip penting dalam pembuatan silaj, ialah penyimpanan yang terhindar dari oksijan dan mengelakkan dari pereputan (decomposition) semasa penyimpanan. Bahan-bahan yang hendak dijadikan silaj diperam didalam silo. Silo ialah satu struktur yang kedap udara. Ini menyebabkan bahan-bahan yang disimpan didalam silo tidak terdapat oksigen. Apa yang berlaku ketika pemeraman itu ialah karbohaidrat dalam bahan yang diperam bertukar menjadi asid laktik atau asetik. Proses penukaran dilakukan oleh bakteria-bakteria anaerobik.

    Asid-asid ini akan merendahkan pH yan menebabkan proses biokimia dalam bahan-bahan yang diperam terhenti. Dengan ini bahan-bahan yang diperam akan disimpan dengan baik dan mutu pemakanan tidaklah begitu terjejas. bahan-bahan aditif seperti bijiran, asid formik, formaldehyde, asid propionik, garam biasa, amonia dan enzim sering juga ditambah untuk membaiki proses pemeraman.

    Tanaman jagong telah diketahui dapat diperam menjadi silaj yang baik, diterima makan oleh ternakan dan dapat mengeluarkan hasil ternakan yang memuaskan. Untuk kawasan-kawasan yang agak kering, kegunaan tanaman sekoi boleh dipraktikkan. Tanaman sekoi mengandungai kandungan gula yang tinggi dan dapat menghasilkan silaj yang baik, tetapi kandungan asid prussik dalam sekoi boleh meracunkan ternakan, terutama sekali jika skoi dipotong terlalu muda atau tanaman didalam keadaan tekanan kemarau (stress periods) kemudaratan tidak akan berlaku jika sekoi diperam sebelum diberi makan.

    Mutu silaj adalah bergantung kepada bahan asal pemeraman dan selalunya adalah lebeh rendah dari tanaman asal. Mutu dipengaruhi oleh kaedah pemeraman silaj, pemeraman yang menggalakan haba yang keterlaluan, tidak memadatkan bahan dengan betul, kandungan air yang terlalu rendah mengakibatkan silaj menjadi warna hitam atau coklat. Terlalu banyak kandungan air dalam tanah menyebabkan lelehan nutrien yang banyak dan merugikan.

    SILAJ RUMPUT NAPIER


    Bahan-bahan

    1. Rumput napier 160 batang - 80kg ( 1 tong drum)
    2. Molasses - 800 gram
    3. Garam - 800 gram
    4. Urea – 400 gram
    5. Air – 3.2 kg
    6. Additif - EM atau Laktos atau EIMO ~ 1 liter (setelah di campur air – cth:-100ml laktos, 900ml air).

    Kadar peratusan

    1. Molasses – 1%
    2. Garam – 1%
    3. Urea – 0.5%
    4. Air – 4%
    5. Additif – EM atau Laktos atau EIMO – 1%.

    Cara- cara

    1. Cincang/mesin rumput napier.
    2. Masukkan dan mampatkan ke dalam bekas kedap udara.
    3. Siram dengan larutan molasses/garam/uraea/air/laktos.
    4. Tutup rapat (kedap udara).
    5. Peram 21 hari

    SILAJ JAGUNG

    Bahan-bahan

    1. Pokok jagung 420 batang – 70kg ( 1 tong drum)
    2. Molasses - 700 gram
    3. Garam - 700 gram
    4. Urea – 350 gram
    5. Air – 2.8 kg
    6. Additif – EM atau Laktos atau EIMO ~ 1 liter (setelah di campur air – 100ml laktos, 900ml air).

    Kadar peratusan

    1. Molasses – 1%
    2. Garam – 1%
    3. Urea – 0.5%
    4. Air – 4%
    5. Additif – EM atau Laktos atau EIMO – 1%.

    Cara- cara

    1. Cincang/mesin rumput napier
    2. Masukkan dan mampatkan ke dalam bekas kedap udara.
    3. Siram dengan larutan molasses/garam/uraea/air/additif.
    4. Tutup rapat (kedap udara).
    5. Peram 21 hari


    Labels: ,

    2 Comments:

    At August 5, 2013 at 12:22 PM , Blogger siti aliah said...

    nak tanya...kalau campurkan daun napier dengan garam g,ula merah boleh ke?...

     
    At August 5, 2013 at 12:24 PM , Blogger siti aliah said...

    molesses dgn urea tu apa?

     

    Post a Comment

    Subscribe to Post Comments [Atom]

    << Home

    Subscribe to: Posts (Atom)